Woonark Amstel Amsterdam

De trappartij met dubbelhoge schuifpui en bordes waar vanaf je de rivier de Amstel haast voelt, is het spectaculaire middelpunt van deze woonark. Deze vide verbindt alle ruimtes visueel met elkaar en zorgt naast voor zicht ook voor heel veel licht. De riante leefkeuken met schuifpui aan het met lamellen overdekte terras aan de zonkant, is anderhalve verdieping hoog. De woonkamer is knusser maar hoog gelegen, zodat je extra ver over de rivier uit kan kijken. De hoge borstwering voorkomt dat bootjes u zien zitten. De slaapverdieping onder de woonruimte steekt daardoor half boven waterniveau, zodat forse ramen een echte verbinding met het water maken. Zo voelt het niet als souterrain en is tegelijkertijd een halfhoge bergruimte onder deze slaapkamer gecreƫerd. In deze split-level woonboot zijn de mogelijkheden van ruimte, zicht en licht optimaal benut.

Ook van binnenuit de woning van de tuin genieten wordt met de openslaande deuren naar de walkant mogelijk. Wanneer je woont op de overgang van land en water, wil je een waterwoning waarin het beste van beide werelden kunt ervaren.

Het ontwerp is milieuvriendelijk door de juiste ontwerpkeuzes voor passieve energie, zoals de ligging van de verblijfsruimtes ten opzichte van de zon, witte dakbedekking en de hoogwaardige isolatie die energieverbruik voorkomt.

Ontwerp: B. Ronday
Bouwer: Spruyt Waterwoningen
Foto's: o.a. Udo Krekt