Water Villa

Wat een wow-effect als je door de vrij gesloten gevel binnenstapt en wijds de rivier over kijkt. Deze ark is ontworpen voor een optimale binnenwereld, waarbij de buitenkant volgend is.

Een riante trap in drie delen staat in de forse vide. Zo ontstaat beneden geen halletje of gang maar een extra kamer. Op vernuftige wijze heeft Bob Ronday licht tot in de slaapkamers die onder water liggen door laten dringen; in de begane grond vloer is beloopbaar glas geplaatst, precies voor de glazen deuren naar het terras. Het licht valt zo door de vloer op de wederom glazen deuren naar de slaapkamers. In de keukenkastjes verborgen koekoeken bieden de benedenverdieping natuurlijke ventilatie. Door slimme architectuur heb je in niets het gevoel in een kelder of souterrain te zijn.

Natuurlijk is deze woning energieneutraal. De bron voor de warmtepomp is geen ventilator maar een slim in de betonbak verwerkt buizensysteem. Een water-water warmtepomp is gunstig, omdat de watertemperatuur constant relatief hoog is. Onder het terras met flagstones is een drijvende berging verborgen, die is te bereiken door een hydraulisch luik.

Ontwerp: B. Ronday
Bouwer: ABC Waterwoningen
Foto's: L. Kramer