Duurzame woonboot

Deze nieuwbouw ark krijgt drie woonlagen waarvan twee boven en één geheel onder de waterlijn. De nadruk van het ontwerp ligt op de beleving van de unieke plek aan het einde van de steiger met vrij uitzicht over de Schinkel. Zodoende is juist de kopse kant voorzien van een drijvende vlonder en een fantastisch dakterras op de derde verdieping.

In de keuken met tafel voor maar liefst tien personen lijkt het haast of je buiten zit. Drie glazen puien schuiven over elkaar zodat de hele hoek open kan.

De onderwaterverdieping krijgt daglicht en frisse lucht door ingenieus gebruik van de koekoek. Deze bouwconstructie die de onderste laag licht en lucht geeft is verborgen in een tweetal keukenkastjes op de begane grond.

De trap is het verbindende verticale element van de drie horizontale lagen. De hoogte wordt extra duidelijk door een moswand van vijf meter hoog.

Een warmtepomp met een gesloten systeem van buizen in het betoncasco, zonnepanelen en ventilatie met warmteterugwinning (WTW), zorgen samen met een hoge isolatiewaarde voor een zeer duurzame woning. Een voor 2016 vooruitstrevende energieprestatie waarna Bob Ronday zijn kennis en ervaring alleen nog maar verder heeft verdiept.

Ontwerp: B. Ronday
Periode: 2016